Javno mnjenje i životna sredina

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST EKOLOŠKOG UDRUŽENJA “AVALON“

Nakon perioda od šest meseci završen je projekat Ekološkog udruženja „Avalon“ iz Vršca „Javno mnjenje i životna sredina“, koji je bio finansiran od strane OEBS-a. Aktivnosti projekta bile su usmerene na sveobuhvatno informisanje građanstva o detaljima investicionih zahteva u tom periodu i njihovom potencijalnom uticaju na životnu sredinu, kao i mogućnostima uticaja javnosti na procese donošenja odluka o ekološki riskantnim investicijama.

Odeljenje za komunalno-stambene poslove naše opštine i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine poslali su nam više od dvadest dopisa vezanih za temu projekta. U ovom periodu pojavilo se nekoliko investicija čiji bi efekti mogli da ugroze životnu sredinu, a najznačajnije među njima su bile „Bazna stanica za bežičnu fiksnu telefoniju PA 004“, investitora Orion telekom d.o.o. i „Pogon za primarno i sekundarno pakovanje farmaceutskih proizvoda“, investitora Roster d.o.o. na kojima je, na pravi način, mogao da se isprati proces donošenja odluka.

Celokupna javnost, a posebno potencijalno ugroženi građani, informisani su na više načina: lecima, plakatima, novinskim člancima, putem veb sajta i fejsbuk strane projekta, te putem TV serijala koji je sadržao 10 dvadesetpetominutnih emisija posvećenih problematici kojom se ovaj projekat bavio. Zainteresovano stanovništvo dobilo je daleko bolji uvid o mogućnostima svog učestvovanja u procesu donošenja odluka kroz obaveštenja o dostupnosti dokumentacije zahteva određenog projekta, kao i o eventualnom učestvovanju u Javnim raspravama povodom priloženih Studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Da bi ta uloga Avalona bila što bolje ostvarena organizovan je Informaciono-konsultativni centar na adresi sedišta ovog udruženja, koji je bio otvoren svakog radnog dana a, takođe su održana 3 sastanka sa građanima i ostalim zainteresovanim stranama na kojima su uz objašnjenja stručnjaka razjašnjene nedoumice prisutnih.

Više od stotinu žitelja naše opštine uzelo je učešća tokom realizacije projekta, što reagovanjem na zahteve ekološki riskantnih investicija, što učešćem u radu konsultativnih sastanaka, dok je puno širi krug građana obuhvaćen saznanjima koje je dala kampanja informisanja tokom tih šest meseci.

Ovim je podržano demokratsko pravo stanovništva da koriste svoja zakonska prava učestvovanja u odlučivanju o potencijalnim opasnostima po životnu sredinu koje omogućuje Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu. Aktuelizovana je ekološka problematika opštine Vršac, a ostvaren je jedan od najvažnijih ciljeva projekta – izrađen je Predlog strategije animiranja građanstva da učestvuje u donošenju odluka o ovim pitanjima, nastao zahvaljujući stečenom iskustvu tokom projekta.

S obzirom da je ovo prvi projekat ovog tipa u Srbiji, on je u isto vreme pilot-projekat za našu širu zajednicu i imaće uticaja na rešavanje naznačene problematike na teritoriji cele zemlje! U Vršcu, 19.03.2012. Koordinator projekta Predsednik EU „Avalon“ Danijela Stojanov Budimir Babić