Ovo je moje mesto! Peticija za zaštitu Vršačkog parka

Već 20 godina lokalne i pokrajinske vlasti izbegavaju da donesu novu odluku o zaštiti Gradskog parka u Vršcu. Ekološki centar „Stanište“, Prirodnjačko društvo „Gea“ i Ekološko udruženje „Avalon“ iz Vršca, pokreću PETICIJU sa zahtevom da Skupština AP Vojvodine konačno donese ovu odluku.

Iako je jedan od najvrednijih i najstarijih parkova u Srbiji, Gradski park u Vršcu nema zaštitu države kakvu zaslužuje. Zavod za zaštitu prirode je uradio studiju zaštite, ali se na donošenje odluke o zaštiti čeka već dve decenije. Prvo je grad Vršac deset godina izbegavao da je donese, a narednih deset isto to izbegava da učini i AP Vojvodina.

Zaštita je prvi i jedini put uspostavljena davne 1973. godine, odlukom Skupštine opštine Vršac. Zbog usaglašavanja sa novim zakonima, Zavod je 2001. godine uradio novu studiju zaštite i poslao opštini na usvajanje. Ovu odluku opština nikada nije donela, najviše zato što je tadašnje rukovodstvo Кomunalnog preduzeća „Drugi oktobar“, koje je upravljač Parka, smatralo da će zaštita onemogućiti izvesne planove u vezi Parka, i više puta je zaustavljalo donošenje. Nakon novih izmena propisa, Zavod je 2011. godine revidirao studiju i utvrdio da Park ima takve vrednosti, da zaštitu proglašava AP Vojvodina. Međutim, ni pokrajinska Skupština još nije donela ovu odluku.

U studiji zaštite jasno je navedeno da Park gubi vrednosti zbog višegodišnjeg izostanka mera zaštite i vršenja radova bez uslova zaštite. Zabeleženo je značajno smanjenje vitalnosti stabala i narušavanja vrtnih elemenata. Park je bez redovnog finansiranja, bez čuvarske službe i inspekcijskog nadzora, a neretko je i meta vandalskog ponašanja. Odluka o zaštiti je pravni osnov za rešavanje ovih problema, koji se čeka nedopustivo dugo. U želji da pokrenemo ovo pitanje, pokrajinskoj vlasti smo uputili javni apel. Odgovor nismo dobili. Zato pokrećemo peticiju i zahtevamo:

Da Skupština AP Vojvodine bez odlaganja donese Pokrajinsku skupštinsku odluku o zaštiti Spomenika prirode „Gradski park u Vršcu“;
Da se ovom odlukom obezbede načini za suštinsko učešće građana Vršca u odlučivanju o budućim godišnjim programima upravljanja Gradskim parkom.
Pored peticije, u okviru kampanje pod nazivom „Ovo je moje mesto“ planiramo izložbu starih i novih fotografija Parka, povodom Dana planete Zemlje (22. april), zatim javni sastanak nadležnih iz AP Vojvodine sa građanima, proizvodnju kratkih video materijala i druge aktivnosti.

Ukoliko želite da doprinesete ovoj akciji, ovde možete preuzeti LETAК, kao i OBRAZAC PETICIJE i prikupiti potpise u vašoj okolini. Кontakt mejl je staniste@sbb.rs.

Ovde možete potpisati ONLAJN peticiju.

Možete preuzeti STUDIJU ZAŠTITE, koju je još 2011. godine uradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i za čije usvajanje u Skupštini AP Vojvodine se zalažemo.